buitenland

Boete voor Britse bisschop die Holocaust ontkent

Door Jeroen Langelaar - 16 januari 2013

De Britse bisschop Richard Williamson is woensdag in Duitsland veroordeeld tot een boete van 1.800 euro omdat hij beweert dat er in de Tweede Wereldoorlog geen 6 miljoen Joden zijn omgebracht.

De officier van justitie vroeg eerder vandaag om een celstraf van honderd dagen en een boete van 6.500 euro.

In november 2008 zei de bisschop tijdens een interview met een Zweedse tv-zender in Duitsland dat er geen bewijzen bestaan voor het bestaan van gaskamers en dat er geen 6 miljoen, maar 200.000 tot 300.000 Joden zijn omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geen vrijheid van meningsuiting

Het ontkennen of bagatelliseren van de Holocaust wordt in veel Europese landen, waaronder Nederland, niet geschaard onder de vrijheid van meningsuiting. Williamsons advocaat bepleitte vrijspraak, omdat de ontkenning van de Holocaust in Groot-Brittannië en Zweden niet strafbaar is.

De Britse bisschop was lid van Priesterbroederschap Pius X, maar die zette hem na zijn veroordeling in oktober vorig jaar uit de organisatie. Zijn advocaat had al aangekondigd dat hij zich bij een veroordeling zal wenden tot het Duitse Constitutioneel Gerechtshof of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.