buitenland

Brazilië in rouw na tragedie bij studentenfeest

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2013

De tragedie die zich in een nachtclub in de Braziliaanse studentenstad Santa Maria heeft afgespeeld, houdt Brazilië in haar greep. In Santa Maria zijn dertig dagen van rouw afgekondigd en alle carnavalsfeesten zijn afgelast.

Het drama ontstond toen er rond 2.30 uur in de nacht van zaterdag op zondag in nachtclub Kiss brand uitbrak. Vermoedelijk vatte isolatiemateriaal vlam toen de zanger van een band een fakkel te dichtbij het plafond hield.

Door de heftige en giftige rook die toen ontstond, konden veel feestgangers de uitgang niet vinden en verdrukten zij elkaar. Het is voorlopig niet duidelijk of er überhaupt een nooduitgang was.

Vele doden

Lokale autoriteiten zeggen zeker 245 doden te hebben geteld. De slachtoffers worden met vrachtwagens naar een nabijgelegen gymzaal gebracht waar ze worden geïdentificeerd.

Hulpdiensten zijn bang dat het dodental nog zal oplopen. In de club zouden meer dan vijfhonderd personen aanwezig zijn geweest.

Reacties

De Braziliaanse president Dilma Rousseff kon bij haar reactie op het drama haar tranen niet bedwingen. Ze heeft haar bezoek aan een top in Chili afgebroken. De gouverneur van de staat Rio Grande do Sul waarin Santa Maria ligt, is onderweg naar de nachtclub.

Veel openbare evenementen in Brazilië zijn stilgelegd. De wedstrijden in de Braziliaanse voetbalcompetitie zijn afgelast. De in Brazilië immens populaire Santos-voetballer Neymar Júnior heeft op Twitter een steunbetuiging aan de slachtoffers geuit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.