buitenland

Britse bisschop die Holocaust ontkent in hoger beroep

Door Shari Deira - 21 januari 2013

De Britse conservatieve bisschop Richard Williamson gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor het ontkennen van de Holocaust. Williamson accepteert de boete van 1.800 euro niet.

Dat heeft zijn advocaat maandag laten weten. Williamson werd vorige week door de rechtbank in het Zuid-Duitse Regensburg veroordeeld tot een boete omdat hij beweert dat er in de Tweede Wereldoorlog geen zes miljoen Joden zijn omgebracht.

Bewijzen

De officier van justitie eiste een boete van 6.500 euro of honderd dagen celstraf. Williamsons advocaat had al aangekondigd dat zijn cliënt de boete niet zou accepteren. Hij wilde zich eventueel wenden tot het Duitse Constitutioneel Gerechtshof of het Europese Hof voor de Mensenrechten.

In 2008 zei de bisschop in een interview met een Zweedse televisiezender in Duitsland dat er geen bewijzen bestaan van gaskamers en dat er geen zes miljoen, maar 200.000 tot 300.000 Joden zijn omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Williamsons advocaat bepleitte vrijspraak omdat ontkenning van de Holocaust in Groot-Brittannië en Zweden niet strafbaar is. De bisschop was lid van de uiterst conservatieve Priesterbroederschap Pius X, maar die zette hem na zijn veroordeling uit de organisatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.