buitenland

‘Congres gaat niet akkoord met strengere wapenwetten’

Door Jeroen Langelaar - 14 januari 2013

Het Amerikaanse Congres zal niet instemmen met een verbod op semi-automatische geweren. Voorstanders hebben te weinig stemmen om deze maatregel door het Huis en de Senaat te loodsen.

Dat zegt de Amerikaanse wapenlobbygroep NRA, die achter de schermen de stemming bij politici in Washington heeft gepeild.

Democratische politici en president Barack Obama hebben zich na de schietpartij in Newtown uitgesproken voor een nieuw verbod op ‘aanvalswapens’. Vicepresident Joe Biden zal deze week advies uitbrengen aan Obama over mogelijke nieuwe maatregelen om het vuurwapengeweld in te perken.

Democraten tegen

Maar de kans op strengere wetgeving is klein. Onder Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigen, is weinig steun voor een verbod op semi-automatische geweren.

Zelfs niet alle Democraten zijn enthousiast: Mark Begich, Democratisch senator uit Alaska, wees er eerder op dat een verbod in het verleden niet heeft geholpen. Ook andere Democratische senatoren, zoals Max Baucus (Montana) en Mary Landrieu (Louisiana), hebben in het verleden tegen een verbod gestemd.

Geen steun

Uit een overzicht van The New York Times blijkt dat ‘anti-wapenpolitici’ zowel in het Huis als in de Senaat in de minderheid zijn. Ook de Amerikaanse bevolking voelt weinig voor strengere wetten: slechts 38 procent is hier voorstander van. Bijna de helft (48 procent) is tevreden met de huidige wetten, of willen deze zelfs versoepelen.

Om geweld op scholen terug te dringen, willen Amerikanen meer politiebewaking en minder geweld in games en films. Slechts vier op de tien Amerikanen gelooft dat een verbod op grote wapens zal helpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.