buitenland

De laatste horde: Fransen rukken op in Mali

Door Jeroen Langelaar - 30 januari 2013

Franse militairen zijn aangekomen op het vliegveld van de Malinese stad Kidal. De plaats is het laatste bolwerk van de moslimextremisten in het noorden van het Afrikaanse land.

‘Ze zijn afgelopen nacht aangekomen met vier vliegtuigen en enkele helikopters,’ zegt de plaatselijke leider Haminy Belco Maiga woensdag.

Terroristen

Toearegrebellen lieten maandag al weten dat de Fransen, door de extremisten ‘terroristen’ genoemd, Kidal hadden verlaten en dat de Toearegs de stad in handen hadden.

Een Franse officier zegt echter dat de operaties in de stad voortduren, zonder te zeggen of er wordt gevochten. Franse en Malinese troepen namen eerder deze week Gao en Timboektoe in.

Onbemanande vliegtuigen

Dinsdag werd bekend dat van diverse kanten hulp is toegezegd voor de strijd in Mali. Zo wil Groot-Brittannië ongeveer 240 militairen naar Mali sturen en willen de Verenigde Staten onbemande vliegtuigen inzetten.

Tijdens een donorconferentie in Ethiopië werd 338 miljoen euro toegezegd voor de financiering van de Afrikaanse troepenmacht in Mali.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.