buitenland

‘Denis McDonough wordt nieuwe stafchef Witte Huis’

Door Arne Hankel - 17 januari 2013

De Amerikaanse president Barack Obama zal binnenkort Denis McDonough benoemen tot stafchef van het Witte Huis. Hij wordt de vervanger van Jack Lew, die door Obama is voorgedragen als minister van Financiën.

Dat zeggen bronnen rond het Witte Huis.

Veiligheidsadviseur

De 43-jarige McDonough is nu plaatsvervangend adviseur voor de nationale veiligheid. Hij werkt al jaren voor Obama. Zo was hij in 2008 betrokken bij de presidentscampagne van Obama, toen die het opnam tegen de Republikein John McCain.

Als stafchef moet hij uitvoering geven aan beleidsprioriteiten van Obama, zoals de vermindering van de staatsschuld, het terugdringen van het begrotingstekort, de hervorming van de immigratiewetgeving en de uitwerking van strengere controle op wapenbezit.

Kritiek

Dat laatste plan presenteerde Obama woensdag in het gezelschap van jonge kinderen. Dat kwam hem te staan op stevige kritiek van politieke tegenstanders.

Zij vinden het gebruik van kinderen in de strijd tegen wapenbezit smakeloos.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.