buitenland

Dodental gijzeling in Algerije toegenomen

Door Shari Deira - 21 januari 2013

Het aantal doden ten gevolge van de gijzeling in Algerije neemt toe. Bij de gijzelingsactie op een gascomplex zijn zeker 48 gegijzelden om het leven gekomen, onder wie negen Japanse werknemers.

Dat heeft de regering van Japan maandag gezegd. Het complex In Amenas wordt nog steeds doorzocht. Zo’n twintig gijzelaars zijn nog niet terecht.

Het was zondagavond nog onduidelijk hoeveel gijzelaars waren omgekomen. Volgens de Algerijnse regering zijn 32 gijzelnemers gedood. Vijf islamitische terroristen zouden zijn gevangengenomen.

Onderhandelen

De gijzeling is inmiddels opgeëist door de Algerijnse jihadist Mokhtar Belmokhtar. In een videoboodschap eiste hij de actie op namens terreurorganisatie Al-Qa’ida.

Belmokhtar zou willen onderhandelen met het Westen en de Algerijnse regering, op voorwaarde dat ‘ze stoppen met het bombarderen van de moslims in Mali’. Belmokhtar werd de afgelopen dagen al genoemd als mogelijk verantwoordelijke voor de gijzeling.

De Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama houden terroristen verantwoordelijk voor de tientallen doden die zijn gevallen. De Franse minister Jean-Yves Le Drian (Defensie) noemt de gijzeling een ‘oorlogsmisdaad’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.