buitenland

EU geeft Egypte 5 miljard euro voor ‘steun democratie’

Door Servaas van der Laan - 13 januari 2013

De Europese Unie geeft, samen met een aantal financiële instellingen, ruim vijf miljard euro aan Egypte. Het Europese samenwerkingsorgaan wil met de gift de democratische transitie steunen.

Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, zondag in de Egyptische hoofdstad Caïro bekendgemaakt.

De miljardensteun bestaat deels uit giften en voor een deel uit leningen.

Democratie

‘U kunt er zeker van zijn dat op de weg naar het verankeren van de democratie de EU aan uw zijde zal staan als een vriend, een buur en partner,’ sprak de Belg.

Volgens Van Rompuy heeft Egypte de steun juist nu hard nodig omdat vanwege politieke onrust de democratie en de economie onder druk zijn komen te staan.

Mubarak

De bekendmaking van de miljardensteun volgt kort na de beslissing van het gerechtshof in Caïro om het beroep van de voormalige president Hosni Mubarak tegen zijn veroordeling tot een levenslange gevangenisstraf toe te kennen.

Dit betekent dat het hele proces over zal moeten worden gedaan. De beslissing bracht gemengde reacties tot stand in het toch al onrustige Caïro.

Geen belasting

Columnist en schrijver Leon de Winter zei zaterdag in De Telegraaf dat hij het deel dat de Nederlandse staat via de EU aan Egypte overmaakt, inhoudt op de belasting die hij moet betalen.

De Winter: ‘Steun aan Egypte onder Morsi is hetzelfde als miljardensteun aan nazi-Duitsland.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.