buitenland

Europarlement wil zwarte lijst voor blunderende artsen

Door Servaas van der Laan - 07 januari 2013

Het Europees Parlement wil zo snel mogelijk een zwarte lijst invoeren waarop blunderende artsen centraal worden aangemeld. Ondanks verzet van sommige lidstaten wil eurocommissaris Michel Barnier de opties voor een dergelijke lijst ‘zo snel mogelijk onderzoeken’.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

‘We moeten patiënten beter beschermen tegen kwakzalvers en beunhazen in de medische sector,’ zegt CDA-europarlementariër Esther de Lange.

Jansen Steur

Het idee voor een zwarte lijst bestaat al jaren, maar de huidige affaire rond neuroloog Ernst Jansen Steur heeft de lijst weer hoog op de Europese agenda gezet.

Voor het weekend werd duidelijk dat Jansen Steur, die bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede veel foute diagnoses heeft gedaan, gewoon aan het werk was bij een Duitse instelling.

Verzet

De Franse eurocommisaris voor de interne markt Michel Barnier vindt het ‘een ernstige zaak’ dat Jansen Steur ongestoord in een ander Europees land aan het werk kon gaan en wil de mogelijkheden voor een zwarte lijst onderzoeken.

Als de lijst er komt, zal ze mogelijk niet in de hele Europese Unie worden gebruikt. Sommige lidstaten als Zweden, Italië en Spanje verzetten zich tegen Europese inmenging in hun nationale zorgsysteem.

Medische rechters

Ook de Nederlandse Tweede Kamer wil dat het rechtssysteem wordt aangepast om een zaak als Jansen Steur in de toekomst te voorkomen.

Volgens De Telegraaf wil een Kamermeerderheid speciale ‘medische rechters’ die met kennis van zaken betere uitspraken kunnen doen in medische zaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.