buitenland

Franse gijzelaar gedood bij bevrijdingsactie in Somalië

Door Shari Deira - 12 januari 2013

Bij een bevrijdingsactie in het zuiden van Somalië is een Fransman om het leven gekomen. Het leger probeerde de man te bevrijden uit handen van opstandelingen. Bij de bevrijdingsactie zijn ook twee Franse militairen en zeventien rebellen omgekomen.

Dat heeft het ministerie van Defensie in Frankrijk zaterdag bekendgemaakt.

Agent

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab meldde dat de Fransen met helikopter de basis aanvielen waar de Fransman werd vastgehouden. Volgens al-Shabaab was de man een Frans geheim agent die sinds 2009 werd vastgehouden.

Het Franse ministerie van Defensie zegt dat de gijzelaar een militair was en Denis Allex heette. De regering is over gegaan tot een bevrijdingsactie omdat de terreurbeweging na drie jaar onderhandelen niet bereid bleek Allex vrij te laten.

Video

Allex is tijdens de mislukte bevrijdingsactie gedood door zijn gijzelnemers. In oktober hebben de gijzelnemers voor het laatst een video vrijgegeven waarom hij te zien is. Hij vroeg de Franse president François Hollande om zich in te zetten voor zijn vrijlating.

Waarnemers zeggen dat de bevrijdingsactie verband houdt met de inzet van het Franse leger in Mali. Parijs zou zich ervan bewust zijn dat de militaire interventie nadelig kan uitpakken voor Fransen die op verschillende plekken in Noord-Afrika worden gegijzeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.