buitenland

Gegijzelde Algerijnen ontsnapt aan islamisten

Door Shari Deira - 17 januari 2013

Tientallen gegijzelden in Algerije zijn ontsnapt uit de handen van de radicaal-islamitische gijzelnemers. De groep werd sinds woensdag vastgehouden na een aanval op een gasveld in het zuidoosten van het Afrikaanse land.

In totaal zouden zo’n 150 personen worden gegijzeld. Van hen komen ruim veertig uit het buitenland.

Riemen

Hoe de Algerijnse arbeiders konden ontsnappen, is niet duidelijk. De situatie lijkt nog zeer gespannen. Gevangenen zouden worden gedwongen riemen met explosieven te dragen.

De gijzelnemers willen dat er eind komt aan de Franse interventie in buurland Mali. Onder de rebellen in Mali zijn ook radicale moslims. Er is vooralsnog geen directe link ontdekt met de islamitische strijders van Ansar Dine, actief in Mali en on onder meer verantwoordelijk voor de ontvoering van de Nederlander Sjaak Rijke in 2011. Ansar Dine zegt geen enkele band te hebben met de gijzelnemers in Algerije.

Woensdagochtend werden de werknemers van het gasbedrijf in het oosten van Algerije gegijzeld door de terreurbeweging Al-Qa’ida in de Maghreb (AQIM). Onder de gegijzelden zijn werknemers met de Britse, Japanse, Amerikaanse en Franse nationaliteit. Zeker vijftien buitenlanders wisten donderdag te ontsnappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.