buitenland

Hof gelast arrestatie premier Ashraf van Pakistan

Door Shari Deira - 15 januari 2013

Het hoogste gerechtshof van Pakistan gelast de arrestatie van premier Raja Pervez Ashraf en vijftien andere vanwege corruptie. De uitspraak komt op de tweede achtereenvolgende dag met protesten tegen de regering.

In de hoofdstad Islamabad doen tienduizenden Pakistanen mee aan demonstraties. De protesten zouden worden geleid door  geestelijk leider Muhammed Tahirul Qadri.

Bomaanslag

Ashraf wordt beschuldigd van corruptie over zijn periode als minister van Water en Elektriciteit. Hij zou voor diverse projecten zijn omgekocht in 2010, bericht BBC News. In juni vorig jaar werd Ashraf premier.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari is ook betrokken bij het corruptieschandaal. Zardari en zijn vrouw, de door een bomaanslag omgekomen oud-premier Banazir Bhutto, zouden in de jaren negentig miljoenen aan steekpenningen hebben witgewassen.

Ze waren in Zwitserland in 2003 al eens veroordeeld voor witwaspraktijken. De Pakistaans regering verzette zich tot september tegen de heropening van het onderzoek naar corruptie tegen Zardari omdat de president onschendbaarheid zou genieten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.