buitenland

‘Iraanse overheid achter gijzeling voormalig FBI-agent’

Door Jeroen Langelaar - 09 januari 2013

De Amerikaanse regering verdenkt de Iraanse overheid ervan een oud-FBI-agent al vijf jaar gegijzeld te houden. Dat zeggen anonieme medewerkers van inlichtingendiensten tegen The Associated Press.

Robert Levinson, een gepensioneerde FBI-agent, verdween in 2007 in Iran. In 2010 en 2011 kreeg zijn familie in de Verenigde Staten foto’s en een filmpje toegestuurd van Levinson in een oranje gevangenispak.

Terroristen

Het regime van president Mahmoud Ahmadinejad heeft altijd ontkend achter de gijzeling te zitten. In eerste instantie ging de Amerikaanse overheid ervan uit dat Levinson in handen was van een terroristische organisatie.

De regering van president Barack Obama rekende erop dat Iran zou helpen de Amerikaan vrij te krijgen, maar de islamitische republiek ondernam geen actie.

Te weinig druk

Nu geloven hooggeplaatste medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten dat Iran wel degelijk achter de gijzeling zit. Volgens hen is de manier waarop de foto’s en het filmpje naar Levinsons familie zijn gestuurd ‘te goed’. Daarom vermoeden ze dat er professionele spionnen bij betrokken zijn, bijvoorbeeld van het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid.

Volgens de echtgenoot van Levinson oefent de regering van Obama te weinig druk uit op Iran om de situatie tot een goed eind te brengen. ‘Het heeft lang genoeg geduurd,’ zegt ze.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.