buitenland

Islamisten ontvoeren werknemers BP-terrein in Algerije

Door Servaas van der Laan - 16 januari 2013

Islamistische strijders van de terreurbeweging Al-Qai’da in de Maghreb (AQIM) hebben in het oosten van Algerije werknemers van een gasbedrijf ontvoerd. Een Franse beveiliger zou bij de aanval om het leven zijn gekomen.

Dat hebben de autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land woensdag bekendgemaakt. De aanval had plaats in de vroege woensdagmorgen op het terrein van het Britse oliebedrijf BP.

Japan

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat vijf ontvoerde personen Japanse werknemers zijn van het bedrijf Japan Gas Corp.

De vice-premier van Ierland, Eamon Gilmore, heeft woensdag de vrijlating van een Ierse staatsburger geëist.

De Franse krant Le Monde meldt dat het om drie gijzelaars gaat, twee Fransen en een Japanner.

Incident

BP heeft bevestigd dat er zich een ‘incident op het gebied van veiligheid’ heeft voorgedaan.

Een correspondent van de Algerijnse krant El Watan meldt dat bij de aanval een beveiliger om het leven is gekomen. Zeven personen zouden gewond zijn geraakt.

Touaregs

Het BP-terrein waar de aanval plaatshad, ligt in de woestijn vlakbij de grens met Libië. In het gebied zwerven veel islamistische Touaregs rond.

De strijders hebben het gemunt op buitenlanders, in het bijzonder Fransen, vanwege de Franse invasie in Mali. Parijs grijpt in om te voorkomen dat het land een vrijhaven wordt voor aan Al-Qa’ida gelieerde terroristen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.