buitenland

‘Israëlische aanval gericht op onderzoekscentrum Syrië’

Door Shari Deira - 30 januari 2013

De Israëlische aanval woensdagochtend bij de grens tussen Syrië en Libanon was gericht op een militair onderzoekscentrum in de provincie Damascus. In het pand werd wetenschappelijk onderzoek gedaan waarmee ‘het niveau van zelfverdediging kan worden verhoogd’.

Dat heeft het Syrische leger woensdagavond bekendgemaakt. Het leger spreekt berichten tegen dat het doelwit van de Israëlische gevechtsvliegtuigen een konvooi was dat wapens vervoerde.

Doden

De Israëlische toestellen hebben de radar kunnen omzeilen door laag te vliegen. Bij de aanval zijn volgens Syrië twee doden en vijf gewonden gevallen.

Westerse diplomaten meldden eerder vandaag dat Israël een doelwit bij de Syrisch-Libanese grens had aangevallen. Het zou gaan om een konvooi met wapens op weg van Syrië naar Libanon. De wapens zouden zijn bedoeld voor de militante islamitische beweging Hezbollah in Libanon.

Wapens

Israëlische strijdkrachten willen niets over de aanval kwijt, melden lokale media. Leider van de militaire inlichtingendienst Aviv Kochavi is naar verluidt spoorslags naar Washington vertrokken voor overleg met de Amerikanen.

Israël vreest net als de Verenigde Staten en andere landen dat chemische wapens van het regime van president Bashar al-Assad van Syrië in handen komen van extremistische groepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.