buitenland

‘Jeroen Dijsselbloem wordt nieuwe voorzitter Eurogroep’

Door Arne Hankel - 08 januari 2013

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wordt de opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Eurogroep. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt dinsdag op basis van EU-diplomaten in Brussel.

Frankrijk zou zijn bedenkingen bij Dijsselbloem overboord hebben gezet waardoor de weg open is voor de Nederlander om op 21 januari tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep gekozen te worden.

Frankrijk

Dijsselbloem moet woensdag nog wel langs in Parijs. Laat hij daar een goede indruk achter, dan zal Frankrijk niets inbrengen tegen zijn kandidatuur, zeggen de diplomaten volgens de krant.

De voorzitter van de Eurogroep wordt gekozen uit de ministers van Financiën van de eurolanden en benoemd voor een periode van 2,5 jaar. Sinds 1 januari 2005 is de Luxemburgse premier en minister van Financiën Juncker voorzitter. Het voorzitterschap is geen full-time functie.

Taken Eurogroep

In de Eurogroep coördineren de lidstaten van de eurozone hun fiscale- en economisch beleid. Bijeenkomsten worden een dag voor vergaderingen van de ministers van van Financiën en Economische Zaken, de zogenoemde Ecofin, gehouden.

De bijeenkomsten van de Eurogroep zijn informeler dan die van de Ecofin. De Eurogroep bereidt ook de bijeenkomsten voor van de Eurotop. Eurotoppen zijn vergaderingen van de staatshoofden en de regeringsleiders van de eurolanden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.