buitenland

John Kerry: verkiezingen Israël nieuwe kans voor vrede

Door Jeroen Langelaar - 25 januari 2013

De Amerikaanse senator John Kerry zegt dat het ‘desastreus’ zou zijn als de zogeheten tweestatenoplossing voor het Midden-Oosten zou mislukken.

Dat zei Kerry bij zijn hoorzitting voor een senaatscommissie.

De senator is door president Barack Obama voorgedragen als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken – iets waar  pro-Israëlische Amerikaanse Joden niet blij mee zijn.

Verkiezingen

‘Er zijn verkiezingen gehouden en we weten nog niet welke regering er gaat komen,’ zei Kerry over de verkiezingen in de Joodse staat.

‘Ik bid dat dit het moment wordt waarop we beide partijen opnieuw rond de onderhandelingstafel krijgen en dat we een ander pad kunnen bewandelen dan de afgelopen jaren.’

Stappen vooruit

De Democraat uit Massachusetts, wiens voordracht voor minister naar verwachting snel door de Senaat zal worden goedgekeurd, gelooft dat in de vredesonderhandelingen ‘stappen vooruit’ mogelijk zijn.

De ‘tweestatenoplossing’, een Palestijnse staat naast de Joodse staat, wordt door veel wereldleiders gezien als de enige mogelijke uitweg van het conflict tussen de Joodse staat en de Palestijnen.

Eén grote Palestijnse staat

Uit onderzoek van de Amerikaanse opiniepeiler Stanley Greenberg, voormalig adviseur van onder anderen Democraten Bill Clinton en Al Gore, blijkt echter dat Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza niet bereid zijn tot het sluiten van compromissen met Israël.

De overgrote meerderheid van de Palestijnen verwerpt de ‘tweestatenoplossing’ en vindt dat gestreefd moet worden naar één Palestijnse staat, zonder Israël.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.