buitenland

‘Leger Algerije redt 600 gijzelaars uit handen terroristen’

Door Servaas van der Laan - 17 januari 2013

Het Algerijnse leger heeft op het BP-terrein in het zuidoosten van het land ongeveer zeshonderd Algerijnen bevrijd uit de handen van radicaal-islamitische gijzelnemers. Het leger voerde donderdag een grote bevrijdingsactie uit.

Naast de Algerijnen werd ook een aantal buitenlanders bevrijd, onder wie een Ier, twee Britten, een Keniaan en een Fransman, meldt de Franse krant Le Figaro.

Het Algerijnse leger zette donderdag grof geschut in om de gijzelnemers uit te schakelen. De actie van de Algerijnse strijdkrachten heeft aan dertig gijzelaars het leven gekost. Ook ten minste elf gijzelnemers kwamen om.

Overhaast

De Britse premier David Cameron is niet blij met de overhaaste reddingsactie van de Algerijnen. In een reactie liet hij weten graag van te voren van de actie op de hoogte te zijn gesteld.

De Algerijnse minister liet daarop weten ‘snel te hebben moeten handelen’ vanwege de ernst van de zaak.

Gijzeling

Woensdagochtend drongen moslimfundamentalistische terroristen het terrein van de Britse olie-exploitant binnen. Op het terrein houden zij sindsdien een grote groep werknemers in gijzeling. Met de actie willen de terroristen druk uitoefenen op het Franse leger om de missie in Mali tot een einde te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.