buitenland

Martin Schulz waarschuwt voor EU-meerjarenbegroting

Door Shari Deira - 25 januari 2013

Het Europees Parlement geeft geen goedkeuring aan de meerjarenbegroting voor de Europese Unie (EU) als deze te veel afwijkt van de oorspronkelijke plannen. Daarvoor waarschuwt voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement vrijdag.

Het gaat om de EU-begroting voor de periode 2014-2020. De Europese Commissie wil een budget van ruim 1.000 miljard euro, een stijging van 50 miljard ten opzichte van de vorige periode.

Verschillende EU-lidstaten, waaronder Nederland, zijn het niet eens met de stijging van de meerjarenbegroting. In tijden van bezuinigingen, moet de Commissie ook beter op de uitgaven letten.

Verlaging

Er ligt nu een compromis met een verlaging van 80 miljard euro op tafel, maar dat is voor onder anderen Nederland niet genoeg. De Commissie zou het met minstens 100 miljard euro minder moeten doen.

Schulz wilde vrijdag niet zeggen bij welk bedrag het Parlement tegen stemt. Als er wordt vastgehouden aan het huidige compromis of een verdere verlaging dan is de kans groot dat het Parlement het voorstel verwerpt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.