buitenland

Massaprotest Moskou tegen Poetin om adoptiewet

Door Servaas van der Laan - 13 januari 2013

In de Russische hoofdstad Moskou zijn zondag duizenden inwoners de straat opgegaan om te protesteren tegen de wet die Amerikaanse burgers verbiedt Russische kinderen te adopteren. De betogers hekelen president Vladimir Poetin omdat hij politieke spelletjes zou spelen over de rug van vele kinderen.

Volgens woordvoerders van de demonstratie hebben zeker vijftigduizend mensen de kou getrotseerd om hun protestgeluid te laten horen. De regering van Poetin houdt het op negenduizend betogers.

De oppositie, die het protest organiseerde, verwijt Poetin weeskinderen te gebruiken als ‘pionnen in een politiek geschil’. Op de spandoeken zijn teksten te lezen als ‘Poetin is een kindermoordenaar’.

Adoptieverbod

Per 1 januari is het Amerikaanse burgers verboden om Russische kinderen te adopteren. De wet is een reactie op het Amerikaanse inreisverbod voor betrokkenen bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski.

Met de demonstratie hoopt de oppositie de protestbeweging tegen Poetin weer nieuw leven in te blazen. Een jaar geleden kwam er in Rusland een reeks protesten op gang, maar die is na de verkiezing van Poetin als president verwaterd.

Wezen

Rusland kent naar schatting 650.000 wezen, van wie er vorig jaar 110.000 in tehuizen zaten. Ongeveer 3.400 kinderen werden in 2011 door families in het buitenland geadopteerd.

Amerika had met 956 kinderen de meeste adopties. De afgelopen twintig jaar zijn naar schatting ruim zestigduizend Russische kinderen geadopteerd door Amerikaanse ouders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.