buitenland

Morsi: geen dictatuur, maar rechtsstaat in Egypte

Door Shari Deira - 30 januari 2013

De Egyptische president Mohamed Morsi zegt dat zijn land een rechtsstaat zal zijn. Er is geen sprake van een militair bestuur, een andere dictatuur of een religieus bestuur.

Dat heeft Morsi woensdag gezegd tijdens zijn bezoek aan Duitsland. ‘Egypte is op weg naar goed bestuur en een rechtsstaat in het kader van een civiele staat waar wij allen naar streven.’

Onrust

Morsi is niet van plan om met de oppositie een ‘regering van nationale redding’ te vormen. Een nieuwe regering ontstaat uit het parlement, waarvoor over enkele maanden verkiezingen zijn, zegt de president.

Ondanks de onrust in zijn land is Morsi naar Duitsland afgereisd voor een officieel bezoek. Hij liet tijdens het bezoek weten dat hij niets heeft tegen het jodendom. Opmerkingen van hem daarover zouden uit het verband zijn getrokken.

Opvolger

Morsi bezoekt Duitsland voor het eerst sinds zijn verkiezing in juni. Het bezoek zou eigenlijk twee dagen duren, maar is door de situatie in Egypte ingekort. Een bezoek aan Frankrijk heeft de president afgezegd.

De Duitse regering heeft zich ingesteld op zware gesprekken. De opvolger van Hosni Mubarak heeft velen ernstig teleurgesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.