buitenland

Nederlandse Patriot-raket als eerste actief in Turkije

Door Jeroen Langelaar - 26 januari 2013

Het eerste Nederlandse Patriot-luchtafweersysteem is sinds zaterdag operationeel in Turkije. De Nederlanders zijn daarmee de eersten die actief zijn om de stad Adana te beschermen tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten uit Syrie.

Dat hebben de NAVO en het ministerie van Defensie in Den Haag zaterdag gemeld.

Luchtaanvallen

Turkije heeft de hulp van het militaire bondgenootschap ingeroepen om zich te kunnen beschermen tegen luchtaanvallen uit Syrië. Behalve Nederland leveren ook Duitsland en de Verenigde Staten Patriots.

In totaal worden er zes Patriots in het gebied neergezet, waarvan twee van Nederland. De NAVO meldt dat de overige vijf raketten de komende dagen worden neergezet.

Nederland heeft ongeveer driehonderd militairen met de Patriots meegestuurd. De Nederlandse missie duurt een jaar. De ene Nederlandse eenheid opereert vanaf het beveiligde civiele vliegveld van Adana, de tweede batterij staat op de nabijgelegen luchtmachtbasis in Incirlik.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.