buitenland

Netanyahu claimt verkiezingsoverwinning Israël

Door Servaas van der Laan - 22 januari 2013

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingsoverwinning van zijn Likud-partij dinsdagavond geclaimd. Volgens de laatste exit polls komt zijn partij, ondanks een flink verlies, als grootste partij uit de stembus.

De rechtse Likud-partij zal volgens de laatste peilingen 31 van de 120 zetels in de wacht slepen. Dat zijn er 11 minder dan bij de vorige verkiezingen.

Het Joodse Huis van multimiljonair Naftali Bennet, waarmee Netanyahu een lijstverbinding is aangegaan, haalt vermoedelijk 12 zetels. De rechtse partijen behalen dankzij de winst van Bennet een nipte meerderheid in de Knesset: 61 zetels tegenover 59 zetels voor de linkse partijen.

Er is toekomst

Verrassende winst was er voor de centrumpartij Yesh Atid (Er is toekomst). De partij, die zich inzet tegen de privileges voor ultra-orthodoxe joden heeft in de laatste polls 19 zetels en is daarmee de tweede partij van het land.

De centrumlinkse arbeidspartij won ook en komt vermoedelijk op 17 zetels. Woensdagochtend zal de definitieve verkiezingsuitslag bekend worden gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.