buitenland

Nog ruim twintig buitenlanders gegijzeld in Algerije

Door Jeroen Langelaar - 19 januari 2013

Meer dan twintig buitenlanders zijn vermist of worden nog gegijzeld door terroristen in een groot gascomplex in de woestijn van Algerije. Onder de gijzelaars zijn in ieder geval nog Japanners, Noren en Amerikanen.

De Franse regering meldt dat waarschijnlijk geen Franse staatsburgers meer zijn gegijzeld. Volgens de BBC zijn inmiddels ook alle Britten vrij.

Gasveld

Het aantal omgekomen gijzelaars is ook nog altijd onduidelijk. De Algerijnse regering hield het vrijdagavond op twaalf, maar een aantal van dertig circuleert ook.

De terroristen bestormden woensdagochtend het gasveld In Amenas in Algerije. Ze gijzelden talrijke buitenlanders en Algerijnen en eisten het stopzetten van de Franse militaire interventie in Mali. Honderden gijzelaars wisten donderdag te ontsnappen toen het Algerijnse leger een bevrijdingsoperatie begon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.