buitenland

Obama doet voorstellen tegen vuurwapengeweld

Door Jeroen Langelaar - 16 januari 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag verschillende wetsvoorstellen aangekondigd om het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten in te perken. Onder de punten zijn een verbod op semi-automatische geweren en strengere screenings van mensen die een wapen willen kopen.

Aanleiding is de schietpartij op een basisschool in Newtown vorige maand.

Magazijnen

Naast een verbod op aanvalswapens en betere screenings wil Obama de verkoop van magazijnen met veel patronen aan banden leggen, schrijven Amerikaanse media.

Obama presenteerde zijn plannen woensdag in het Witte Huis in het bijzijn van vicepresident Joe Biden, die de afgelopen weken met een commissie onderzoek deed naar de mogelijkheden om vuurwapengeweld terug te dringen.

Geen akkoord

Naar verwachting zal het Congres niet instemmen met een verbod op semi-automatische geweren. De leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid – die in zijn verkiezingscampagnes steun krijgt van de wapenlobbygroep NRA – erkende dinsdag dat voorstanders waarschijnlijk te weinig stemmen hebben om deze maatregel door het Huis en de Senaat te loodsen.

Onder Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigen, is weinig steun voor een verbod.

Democraten tegen

Zelfs niet alle Democraten zijn enthousiast. Mark Begich, Democratisch senator uit Alaska, wees er eerder op dat een verbod in het verleden niet heeft geholpen. Ook andere Democratische senatoren hebben in het verleden tegen een verbod gestemd.

Uit een overzicht van The New York Times blijkt dat ‘anti-wapenpolitici’ zowel in het Huis als in de Senaat in de minderheid zijn. Ook de Amerikaanse bevolking voelt weinig voor strengere wetten: slechts 38 procent is hier voorstander van. Bijna de helft (48 procent) is tevreden met de huidige wapenwetten, of willen deze zelfs versoepelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.