buitenland

Obama wil stafchef Witte Huis als minister van Financiën

Door Arne Hankel - 09 januari 2013

Jack Lew (57) wordt voorgedragen als de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën. Dat zeggen bronnen in Washington. Lew is de huidige stafchef van het Witte Huis.

De Democraat volgt Timothy Geithner op, die de afgelopen jaren over de schatkist ging in de regering van president Barack Obama.

Staatsschuld

Lew zal een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen met het Amerikaanse Congres over de aanpak van de staatsschuld van meer dan 16 biljoen dollar. De afgelopen weken waren de Verenigde Staten in de ban van de politieke strijd tussen Democraten en Republikeinen over dat onderwerp.

De voordracht van Lew komt niet als een verrassing. Geithner (51) had laten weten niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. De Senaat moet de benoeming van Lew nog goedkeuren.

Nieuw kabinet

Lew is de laatste in een reeks nieuwe namen in de regering. Eerder werd onder meer bekend dat John Kerry Hillary Clinton opvolgt als minister van Buitenlandse Zaken en de Republikein Chuck Hagel in de plaats komt van Leon Panetta als hoofd van het ministerie van Defensie.

Obama begint in januari aan zijn nieuwe ambtstermijn van vier jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.