buitenland

Prins Harry doodde Talibanstrijders in Afghanistan

Door Servaas van der Laan - 21 januari 2013

De Britse prins Harry heeft in Afghanistan strijders van de radicale Taliban gedood. De prins schakelde als schutter aan boord van een Apache-gevechtshelikopter meerdere vijandelijke doelen uit.

Dat heeft de prins maandag tegenover meerdere Britse media toegegeven.

Harry vliegt maandagavond terug naar huis na een missie van vier maanden voor het Britse leger in de Afghaanse provincie Helmand.

Dodelijke schoten

‘Ik heb levens genomen om dat van anderen te sparen,’ zei ‘Captain Wales’ zoals hij door andere militairen wordt genoemd.

De 28-jarige zoon van prins Charles en wijlen prinses Diana zei ‘net als vele andere schutters’ vanuit de helikopter dodelijke schoten te hebben afgevuurd.

William jaloers

Volgens Harry is zijn oudere broer William ‘jaloers’ op zijn rol als schutter in een gevechtshelikopter. ‘He’d love to be out there,’ zei hij over zijn broer die vanwege zijn rol als troonopvolger nooit bij gevaarlijke missies werd betrokken.

Het inzetten van prins Harry in Afghanistan is niet zonder gevaar. De radicale Taliban hebben verschillende keren aangegeven dat ze er alles aan doen om de prins te doden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.