buitenland

Proces tegen oud-president Hosni Mubarak moet over

Door Servaas van der Laan - 13 januari 2013

Het strafproces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak moet opnieuw worden gedaan. Het gerechtshof in Caïro wees het beroep van Mubarak tegen zijn levenslange gevangenisstraf toe.

Naast het proces tegen de 84-jarige Mubarak moeten ook de zaken tegen de minister van Binnenlandse Zaken onder Mubarak en zijn veiligheidschef Habib el-Adly over worden gedaan.

De uitspraak werd door Mubarak-aanhangers begroet met luid gejuich en leuzen als ‘lang leve de rechtspraak’ en ‘president, we houden van u’.

Levenslang

Mubarak werd afgelopen zomer veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn rol bij de dood van honderden Egyptenaren bij de opstand tegen zijn regime in 2011.

De oud-president ging in beroep omdat zijn zaak niet eerlijk zou zijn verlopen. Ook het Openbaar Ministerie ging in beroep omdat zij de doodstraf hadden geëist.

Moordaanslagen

Mubarak regeerde bijna dertig jaar lang met stevige hand over Egypte. In zijn ambtsperiode overleefde hij zes moordaanslagen maar moest in 2011 aftreden na een grote opstand.

Sinds zijn hechtenis gaan er meerdere geruchten over de slechte gezondheid van de oud-leider. Doodsverklaringen in de media zijn echter altijd ongegrond gebleken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.