buitenland

Snel meer Arabieren dan Joden in Israël en ‘Palestina’

Door Jeroen Langelaar - 03 januari 2013

Nog voor het einde van dit decennium zullen er meer Arabieren dan Joden wonen in Israël en de Palestijnse gebieden. Dat meldt het Palestijns Bureau voor de Statistiek.

Volgens het rapport zijn er op dit moment 5,8 miljoen Arabieren in Israël, Gaza en de Westoever, tegen 6 miljoen Joden. In 2020 zouden er 7,2 miljoen Arabieren in het gebied wonen tegen 6,9 miljoen Joden.

Geboortecijfer

Hoewel berekeningen van het bureau eerder overdreven zijn gebleken, is het een feit dat de Palestijnse bevolking in Gaza het hoogste geboortecijfer ter wereld heeft: een vrouw krijgt daar gemiddeld bijna acht kinderen.

Veel Israëliërs vrezen dat de snel groeiende Arabische bevolking op termijn ook het Joodse karakter van Israël zal ondermijnen. Volgens voorspellingen zullen Arabieren rond het jaar 2048 de meerderheid vormen in Israël.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.