buitenland

Tientallen doden bij gijzeling in Algerijns complex

Door Arne Hankel - 17 januari 2013

Algerijnse legerhelikopters hebben de radicaal-islamitische gijzelnemers aangevallen die tientallen buitenlanders gegijzeld houden in het zuidoosten van het Afrikaanse land. Volgens de gijzelnemers zijn daarbij 35 gijzelaars en 15 gijzelnemers gedood.

De Franse krant Le Figaro heeft het over 34 dode gijzelaars en 15 gijzelnemers.

Volgens de krant zou het Algerijnse leger intussen vier gijzelaars, twee Britten, een Keniaan en een Fransman, hebben bevrijd.

Extremisten

Frankrijk, Groot-Brittannië en Noorwegen bevestigen de bevrijdingsactie van het Algerijnse leger, maar weigeren er inhoudelijke mededelingen over te doen.

De groep kwam onder vuur van helikopters te liggen toen een aantal gijzelnemers zich binnen het complex voor gaswinning verplaatsten.

De extremisten overmeesterden woensdag het complex 1.150 kilometer ten zuidoosten van Algiers. Vervolgens gijzelden ze buitenlandse werknemers en dreigden die te doden als ze worden aangevallen door de Algerijnse strijdkrachten.

Ingrijpen Mali

De gijzelnemers noemden zich Ondertekenaars met Bloed. Ze eisen een einde aan het Franse militaire ingrijpen in Mali.

Ondertussen meldden de Algerijnse autoriteiten dat 25 buitenlanders wisten te ontsnappen. Ook een groep Algerijnen zou zijn ontkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.