buitenland

Timmermans: Cameron beïnvloedt onze EU-opstelling niet

Door Servaas van der Laan - 15 januari 2013

De Britse premier David Cameron kan Nederland niet verleiden tot het steunen van een Brits terugtreden uit de Europese Unie. Zijn speech van komende vrijdag in Nederland verandert het Nederlandse EU-beleid niet.

Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dinsdagavond bij Nieuwsuur.

De minister zei niet precies te weten wat Cameron gaat zeggen, maar onderstreepte wel dat de speech geen invloed zal hebben op de pro-actieve houding van Nederland ten opzichte van Europa.

Geen opt-outs

‘Nederland is niet voor opt-outs, zijn we nooit geweest,’ zo zinspeelde Timmermans op het terugtrekken van politieke bevoegdheden van Brussel naar Londen waarvoor Cameron vrijdag mogelijk gaat pleiten.

‘Wij zullen er alles aan doen om de Britten aan boord te houden’.

Sceptisch

De minister zei te betwijfelen of Cameron inderdaad zal proberen Nederland mee te trekken in de sceptische houding tegenover Brussel.

‘Ik vraag het mij af,’ zei Timmermans. ‘Ik begrijp dat Cameron de relatie tussen Brussel en Londen wil heroverwegen om binnenlandse politieke redenen, dat moet-ie zelf weten, dat zullen de Britten in hun eigen land moeten uitvechten, ik kan alleen maar zeggen “doe mee met ons, doe mee met de hervormingen en loop niet weg”‘.

Speech

Cameron geeft zijn speech vrijdag, vermoedelijk op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Rutte heeft aangegeven niet bij de speech aanwezig te zullen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.