buitenland

‘Toename christenvervolging Afrika door opkomst islam’

Door Servaas van der Laan - 08 januari 2013

De opkomst van de islam heeft ervoor gezorgd dat in Afrikaanse landen steeds vaker christenen worden vervolgd. In Noord-Korea blijft de christenvervolging daarnaast onverminderd groot.

Dat zegt de internationale christelijke organisatie Open Doors die dinsdag de top-50 van de meest christen-onvriendelijke landen publiceerde.

Hoogste nieuwe binnenkomer in de top-10 is Mali, waar na de staatsgreep van maart vorig jaar moslimfundamentalisten en touaregrebellen het leven van volgelingen van Jezus onmogelijk maken. ‘Christenen mogen er simpelweg niet meer zijn,’ zegt de directeur van de organisatie.

Afrika

Volgens Open Doors neemt vervolging van christenen in het hele Afrikaanse continent toe. Aan de ene kant door gerichte aanslagen zoals de Boko Haram die pleegt in Nigeria, en aan de andere kant door een meer subtiele maatschappelijke en politieke infiltratie van islamisten.

Die trend is ook te zien in de landen van de zogenoemde Arabische lente, die volgens de directeur voor christenen een ‘Arabische winter’ is geworden.

Syrië

Syrië is de grootste stijger in de top-50 omdat christenen werden gezien als aanhangers van het regime van Assad en nu veel te lijden hebben onder het geweld van de rebellen.

Noord-Korea is nog altijd het land waar christenen het meest worden onderdrukt. Het bezitten van een Bijbel kan in de communistische staat al leiden tot de doodstraf en ook de verbanning van de hele familie naar een strafkamp is er voor veel christenen een onvermijdelijk lot.

Open Doors bepaalt de ranglijst aan de hand van cijfers over strafvervolging van christenen door de staat, in combinatie met informatie over vervolging door familie, sociale omgeving of de sAangepaste fotobijschrift, credit en statusamenleving in het algemeen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.