buitenland

Verkiezingen Israël; Netanyahu gedoodverfde winnaar

Door Arne Hankel - 22 januari 2013

Ruim 5,6 miljoen stemgerechtigden in Israël kunnen dinsdag een nieuw parlement van honderdtwintig leden kiezen. Waarschijnlijk zal premier Benjamin Netanyahu na afloop van de verkiezingen opnieuw proberen een rechtse coalitie te vormen.

Het vormen van coalities is in Israël, net als in Nederland, een belangrijk onderdeel van het politieke proces. Dat komt door het kiesstelsel waardoor veel partijen in het parlement terechtkomen.

Meerderheid

Netanyahu is met zijn partij Likud de verkiezingen ingegaan, samen met de rechtse Yisrael Beitenu. Dit duo zou met ongeveer een kwart van de zetels de grootste groep in het parlement (de Knesset) vormen.

Voor een meerderheid zijn echter meer partijen nodig.

Economische beleid

De twee partijen lijden in de peilingen onder een nieuwe en rechtsere partij, Habayit Hayehudi, van miljonair Naftali Bennet. De centrum-linkse oppositie, vooral de Arbeidspartij van Shelly Yachimovich, concentreert zich in de verkiezingscampagne op het economische beleid van Netanyahu.

De tienduizend stembureaus zijn open van 06.00 tot 21.00 uur. Daarna zullen vrijwel direct prognoses volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.