buitenland

Vrouw met hoofddoek bij HEMA onterecht ontslagen

Door Jeroen Langelaar - 02 januari 2013

HEMA had een Belgische moslima niet mogen ontslaan omdat ze een hoofddoek droeg. Dat heeft een arbeidsrechter in België woensdag bepaald.

De Nederlandse winkelketen moet de 21-jarige vrouw een half jaar loon uitbetalen, ruim 9.000 euro.

Geen duidelijk beleid

Volgens de rechtbank had HEMA België geen duidelijk ‘neutraliteitsbeleid’ waardoor ze haar overtuiging niet zou mogen uitdragen in de winkel. Daarom had het warenhuis geen gegronde reden om de caissière in 2011 weg te sturen.
De advocaat van de vrouw is tevreden. ‘Ze heeft twee maanden zonder probleem met een hoofddoek mogen werken, maar na klachten van klanten mocht dit opeens niet meer. Dit had niets met een neutraliteitsbeleid te maken.’

Discriminatie

Had de vrouw haar klacht nu ingediend, zou ze hebben verloren, benadrukt de rechter. Dit is omdat de HEMA sinds de ophef over de hoofddoek-kwestie duidelijkere kledingsvoorschriften heeft ingevoerd.
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding zei dat sommige ondernemingen ‘neutraliteit’ als excuus gebruiken om gelovigen te discrimineren.
‘We verlangen dat toch ook als het gaat om seksuele geaardheid: dat je holebi mag zijn én dat je dat niet moet verstoppen,’ zei CGKR-directeur Jozef De Witte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.