buitenland

‘Zeker 245 doden’ bij brand in Braziliaanse club

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2013

Bij een brand in een nachtclub in het zuiden van Brazilië zijn volgens lokale media zeker 245 doden gevallen. De brand zou zijn ontstaan door een vuurwerkshow van een band.

De brand brak volgens lokale autoriteiten uit om half drie in de nacht van zaterdag op zondag in club Kiss in Santa Maria, het zuidelijkse puntje van Brazilië.

Volgens ooggetuigen zou er paniek zijn ontstaan nadat een vuurwerkshow van een spelende band uit de hand liep.

Verstikking

Vermoedelijk zijn veel mensen door verdrukking en verstikking om het leven gekomen toen de mensenmassa zich naar de uitgang begaf.

‘In meer dan veertig jaar dienst bij de brandweer heb ik nog nooit zo’n grote tragedie meegemaakt,’ zei commandant Coronel Moisés da Silva Fuchs geëmotioneerd tegen Rádio Gaúcha.

Tweehonderd doden

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over het aantal doden. Hulpdiensten zijn op dit moment bezig met het bergen van de lichamen.

Zeker 245 lichamen zouden zijn geborgen. De politie vreest dat het dodental verder zal oplopen.

Studentenfeest

Volgens de Braziliaanse krant O Globo was er een studentenfeest aan de gang en waren er tussen de driehonderd en vierhonderd feestgangers in de club.

Santa Maria is een studentenstad en in Boate Kiss worden veel studentenfeesten gegeven. Enkele uren voor de brand  publiceerde de club op Facebook nog foto’s van het feest van vrijdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.