buitenland

Zeker drie Britse doden bij gijzeling Algerije

Door Arne Hankel - 20 januari 2013

Zeker drie Britten hebben het gijzeldrama op een gasveld in de woestijn van Algerije niet overleefd. Voor het leven van drie andere Britten wordt gevreesd.

De Britse premier David Cameron heeft dat zondag bekendgemaakt.

Terroristen bestormden woensdagochtend het gasveld In Amenas in Algerije. Ze gijzelden talrijke buitenlanders en Algerijnen en eisten het stopzetten van de Franse militaire interventie in Mali. Honderden gijzelaars wisten donderdag te ontsnappen toen het Algerijnse leger een bevrijdingsoperatie begon.

Prioriteiten

Vanwege de ontwikkelingen hield premier Cameron zijn langverwachte toespraak over de betrekkingen tussen de EU en Groot-Brittannië niet. Hij zou de rede vrijdag houden in Amsterdam, maar liet weten dat de gijzelcrisis in Algerije prioriteit had.

Cameron zei toen al dat de Britten rekening moesten houden met slecht nieuws.

Meer doden

De Algerijnse regering heeft zondag laten weten dat het dodental van de gijzelingsactie in de woestijn van Algerije naar boven wordt bijgesteld. De autoriteiten van het Noord-Afrikaanse land hadden zaterdag bekendgemaakt dat 23 gijzelaars en 32 terroristen zijn omgekomen.

‘Helaas moet ik zeggen dat het dodental zal stijgen,’ aldus minister van Communicatie Mohamed Said. Hij verwacht binnen enkele uren een nieuw definitief aantal slachtoffers te kunnen melden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.