buitenland

Alle stemmen geteld: nieuwe regering Italië ver weg

Door Servaas van der Laan - 26 februari 2013

Alle Italiaanse stemmen zijn geteld. Het linkse blok wint in de Tweede Kamer maar heeft geen meerderheid in de Senaat waardoor de Italiaanse democratie nu schaakmat lijkt te staan.

De linkse coalitie onder leiding van oud-communist Pier Luigi Bersani heeft zoals verwacht een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behaald. Het linkse blok krijgt 29,5 procent van de stemmen.

Net iets meer dan de 29,1 procent van het centrum-rechtse blok onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi. Het verschil is zo nipt, dat beide kampen nog niet officieel van verlies of winst durven te spreken.

Impasse

Maar de Italiaanse grondwet schrijft voor dat de Eerste Kamer de nieuwe regering moet goedkeuren. En in de Senaat ontbreekt het de linkse partijen aan een meerderheid.

Zelfs met Mario Monti erbij komen de progressieve senatoren uit op 130, tegenover de 171 van Berlusconi plus Beppe Grillo.

Radicaal

Omdat een pact tussen links en rechts is uitgesloten, ligt de sleutel in handen van de Vijfsterrenbeweging van de radicale komiek Beppe Grillo, die in zijn eentje meer stemmen heeft weten te behalen dan de Democratische Partij.

De uitslag betekent een grote klap voor de gevestigde orde in Italië. Grillo, die zelf overigens niet de Kamer zal ingaan, weigert te onderhandelen met zowel links als rechts. Tenzij nieuw verkozen Senatoren van zijn beweging hun fiat geven aan het linkse blok van Bersani, is het vormen van een nieuwe regering in Italië onmogelijk.

Monti

De Italiaanse grondwet kent geen mogelijkheid om, zoals in Griekenland gebeurde, nieuwe verkiezingen te organiseren. Zolang de partijen er niet uitkomen, zal de huidige situatie van kracht blijven.

Mario Monti, die vanwege zijn rigoureuze bezuinigingen hard door de kiezer is afgestraft, blijft voorlopig de interim-premier van Italië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.