buitenland

Alle testvluchten JSF stilgelegd vanwege motorproblemen

Door Servaas van der Laan - 22 februari 2013

Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt op dit moment alle testtoestellen van het model F-35 aan de grond. Bij een van de modellen van de zogenoemde Joint Strike Fighter (JSF) zouden motorproblemen zijn geconstateerd.

Dat melden diverse Amerikaanse media.

Dinsdag zouden inspecteurs bij een F-35 A een scheur in een schoep van een van de lagedrukturbines hebben geconstateerd.

Teruggestuurd

Het toestel is teruggestuurd naar de fabrikant Pratt & Whitney in Connecticut voor een uitgebreide analyse van de fout.

Uit voorzorg houdt het Amerikaanse leger alle drie de varianten van de JSF nu aan de grond.

Problemen

Het is een nieuwe tegenslag in het door mankementen geteisterde productieproces van het gevechtsvliegtuig. Vorige maand werden bij de marinevariant, de F-35B, al problemen geconstateerd bij de brandstoftank. Die problemen zijn intussen door de makers hersteld.

Het Nederlandse ministerie van Defensie is nog altijd van plan om de huidige F-16 te vervangen door de F-35. Maar door de vele tegenslagen in de productie is het prijskaartje van het toestel gestegen. Door de vele tegenvallers pleit een deel van de oppositie ervoor om het project te staken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.