buitenland

Arts: paus heeft geen levensbedreigende ziektes

Door Servaas van der Laan - 11 februari 2013

Het aftreden van paus Benedictus XVI wordt niet veroorzaakt door een levensbedreigende medische situatie. De kerkvader voelt zich simpelweg te oud om zijn taak naar behoren te kunnen vervullen.

Dat zegt een ingewijde arts tegen the Associated Press.

De arts zegt dat de paus enkele eenvoudige prostaatproblemen heeft, net als zo veel mannen op die leeftijd, maar dat die niets met het aftreden te maken hebben. ‘De paus is gewoon te oud en vooral moe,’ beweerde de bron.

Niet meer reizen

Paus Benedictus XVI, 85 jaar oud, mocht van zijn artsen al geen grote transatlantische reizen meer maken. Dit zou hem volgens zijn broer Georg Ratzinger erg in de weg hebben gezeten.

De perschef van het Vaticaan zei maandagmorgen dat de paus zijn krachten, zowel mentaal als fysiek, de afgelopen maanden ‘heeft voelen wegvloeien’. De kerkvader zag het daarom als zijn plicht om met een eeuwenoude traditie te breken door zelf af te treden.

Opvolger

Er wordt intussen druk gespeculeerd over een opvolger van de Duitse geestelijk leider. Bij de Britse wedkantoren is de Ghanese kardinaal Peter Turkson een van de favorieten.

Het zou de eerste keer zijn dat een niet-Europese man tot paus wordt gekozen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.