buitenland

Ayatollah Khamenei wijst gesprekken met Amerika af

Door Shari Deira - 07 februari 2013

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft gesprekken met de Verenigde Staten afgewezen. Onderhandelingen over het kernprogramma van Iran lossen volgens Khamenei niets op.

Dat heeft de leider donderdag gezegd in een toespraak die is gepubliceerd op zijn website.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden riep zaterdag op tot gesprekken over het conflict tussen diverse landen en Iran over het nucleaire programma van het land. Biden zei dat er nog tijd is voor een diplomatieke oplossing.

Opstand

Khamenei denkt daar anders over. Volgens de geestelijk leider zien sommigen onderhandelingen met de Verenigde Staten wel zitten, maar ‘onderhandelingen lossen de problemen niet op’.

‘Als sommige mensen weer Amerikaanse heerschappij in Iran willen hebben, dan zal de natie tegen hen in opstand komen,’ zei Khamenei in een toespraak. ‘Jullie houden een geweer tegen Iran door te zeggen dat je wilt praten. Iran zal niet bang zijn voor de dreigingen.’

Overleg

De oproep van Biden werden gesteund door de Iraanse minister Ali Akbar Salehi (Buitenlandse Zaken). Hij zei dat er ‘geen beletsel’ is voor bilaterale onderhandelingen. Maar uiteindelijk is het Khamenei die hierover beslist.

Op 25 februari heeft een overleg plaats tussen Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Wereldmachten verdenken Iran van het fabriceren van atoomwapens. Teheran zegt met zijn nucleaire programma alleen vreedzame doeleinden na te streven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.