buitenland

Beoogd CIA-chef Brennan verdedigt inzet drones

Door Shari Deira - 08 februari 2013

John Brennan, de beoogde nieuwe chef van de CIA, verdedigt de inzet van drones tegen terreurorganisaties als Al-Qa’ida. Tijdens een hoorzitting in de Senaat zei Brennan dat de Verenigde Staten de onbemande toestellen als laatste redmiddel gebruikt.

De inlichtingendienst doet er alles aan om te zorgen dat er geen burgerslachtoffers vallen bij de inzet van drones.

Spandoek

De hoorzitting verliep niet geheel vlekkeloos en moest zelfs enige tijd worden gestaakt. Een demonstrant had een spandoek met daarop de tekst ‘Brennan = Drone Killing’.

Volgens Brennan gebruikt de Verenigde Staten drones uitsluitend om terreurdreiging te stoppen en niet als straf voor terreuracties in het verleden. Hij is bereid alles te doen om vijanden te vernietigen en zo het leven van Amerikanen in veiligheid te brengen.

Doden

De discussie over de inzet van drones is opnieuw opgelaaid in de Verenigde Staten. Donderdag werd bekend dat de Verenigde Staten al meer dan vierhonderd aanvallen hebben uitgevoerd met onbemande toestellen.

Hierdoor zouden in Pakistan, Jemen en Somalië 3.000 mensen om het leven zijn gekomen, berichtte The New York Times. Er zouden ook burgers en kinderen zijn omgekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.