buitenland

Berlusconi belooft Italianen 4 miljard euro bij winst

Door Servaas van der Laan - 03 februari 2013

Als het centrumrechtse blok onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi over drie weken de Italiaanse parlementsverkiezingen wint, krijgen de Italianen direct vier miljard euro teruggestort op hun bankrekening. Het betreft de door Mario Monti ingevoerde onroerendgoedbelasting op het eerste huis.

Dat heeft Berlusconi bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Milaan.

‘Italiaanse families zullen voor het eerst weer eens lachen als ze de brief van de belasting binnenkrijgen,’ sprak Berlusconi.

Vrijstelling

Berlusconi voerde zelf als premier in 2011 de onroerendgoedbelasting (IMU) in waarin Italiaanse huizenbezitters voor hun hoofdwoning werden vrijgesteld.

Interim-premier Mario Monti wijzigde onder zijn bewind die wet en schrapte de vrijstelling voor het eerste huis. Huizenbezitters in Italië moeten nu 0,40 procent belasting betalen over de waarde van hun hoofdwoning.

Vadertje staat

Als Berlusconi het straks voor het zeggen krijgt, wordt die bezuiniging weer ongedaan gemaakt. Sterker nog: de Italianen krijgen hun ingevorderde belasting zelfs van de staat terug. Daar tegenover staan volgens Berlusconi voor zo’n 16 miljard euro aan bezuinigingen op de staatsuitgaven.

‘Vadertje staat maakt misbruik van zijn burgers, dat moet maar eens afgelopen zijn,’ zei Berlusconi.

Leugens

Monti liet in een reactie weten niets van de woorden van Berlusconi te geloven.

‘Berlusconi heeft nog nooit woord gehouden en de Italianen hebben een goed geheugen,’ Twitterde de demissionaire premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.