buitenland

Berlusconi staat open voor samenwerking met links

Door Servaas van der Laan - 26 februari 2013

De politieke patstelling in Italië wordt misschien uit onverwachte hoek doorbroken. Oud-premier Silvio Berlusconi zegt open te staan voor een samenwerking met het linkse blok onder leiding van Pier Luigi Bersani.

‘Voor het welzijn van Italië moeten we allemaal wat offers brengen,’ zei Berlusconi in een reactie op de verkiezingsuitslag. ‘Ik geloof niet dat Italië lang onbestuurbaar mag blijven,’ voegde de centrumrechtse leider hier aan toe.

Ook via Twitter zinspeelde de viervoudige Italiaanse premier op een samenwerking met links. ‘Een akkoord met de Democratische Partij? Daar moeten we eens goed over nadenken. In ieder geval geen samenwerking met Monti,’ twitterde Berlusconi.

Links aan zet

Eerder zei Berlusconi al dat het niet aan hem is om een coalitie te vormen. Hij feliciteerde Bersani met zijn verkiezingsoverwinning en benadrukte dat links nu met goede voorstellen moet komen.

Veel analisten hebben de hoop gevestigd op de protestpartij van Beppe Grillo maar die herhaalde dinsdag zijn oude standpunt dat hij geen dealtjes gaat sluiten.

Compromis links en rechts

Als centrumlinks dat wil, lijkt een samenwerking op hoofdlijnen tussen links en rechts de enige optie te zijn. Een dergelijke constructie is niet helemaal ongewoon voor Italië.

Het technocratische kabinet-Monti werd ook door zowel centrumlinks als centrumrechts gedoogd zolang de interim-regering zich hoofdzakelijk met bezuinigingen en hervormingen bezig zou houden. De rol van Monti lijkt nu te zijn uitgespeeld. Zijn partij haalde iets meer dan 10 procent van de stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.