buitenland

Blade Runner Pistorius op borgtocht vrijgelaten

Door Servaas van der Laan - 22 februari 2013

De gehandicapte atleet Oscar Pistorius komt op borgtocht vrij. De verdachte van de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp mag thuis zijn proces afwachten.

Dat heeft de rechtbank in Pretoria vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de rechter is er geen vluchtgevaar en zal de vrijlating niet zorgen voor grote publieke verontwaardiging. De uitspraak leidde tot gejuich bij de aanhang van de Zuid-Afrikaanse sportheld. De atleet zelf barstte in huilen uit.

Miljoen rand

Pistorius moet een miljoen Zuid-Afrikaanse rand, ongeveer 85.518 euro, aan borg betalen voor zijn vrijlating.

Hij moet zijn paspoort inleveren en mag alleen op een onbekend adres verblijven. Iedere maandag en vrijdag moet hij zich bij de politie melden. Hij mag geen alcohol gebruiken en moet al zijn wapens aan de politie overdragen.

Borgtocht

Pistorius vecht al vier dagen voor een borgtocht. Volgens zijn coach Ampie Louw is zijn hart gebroken door de dood van zijn vriendin en wil hij graag weer wat trainen om zijn gedachten te kunnen verzetten.

Het OM verdenkt de Blade Runner van de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius houdt echter vol zijn vriendin niet met opzet te hebben vermoord. Hij dacht dat er een inbreker in huis was en was in de veronderstelling dat Reeva in bed lag.

Badkamer

De paralympische kampioen schoot met zijn pistool vier maal door de badkamerdeur. Hierna zou hij met een cricketbat de deur hebben geforceerd om het resultaat van zijn daad te bekijken.

Het 30-jarige populaire model overleed ter plekke aan de schotwonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.