buitenland

Bulgaarse premier Borisov neemt ontslag na protesten

Door Kelly van Alphen - 20 februari 2013

De Bulgaarse minister-president Boiko Borisov heeft zijn aftreden en daarmee het ontslag van de hele regering aangekondigd. Dat gebeurde na drie dagen van gewelddadige protesten door burgers tegen de plotseling verhoogde energiekosten en de corruptie in het Oost-Europese land.

Het geweld bij de protesten, waarbij dinsdag veertien gewonden vielen, bracht Borisov tot zijn besluit: ‘Elke druppel bloed is een schande voor ons,’ zei de premier woensdag. ‘We hebben onze macht gekregen van het volk. Vandaag geven we die macht terug.’

Ontevredenheid

De protesten tegen de regering begonnen zondag. Demonstranten verbrandden op straat rekeningen van de energiebedrijven en eisten maatregelen van de overheid om de hoge kosten te drukken.

Borisov probeerde de demonstranten tegemoet te komen door zijn minister van Financiën te ontslaan en beloofde de energieprijzen te verlagen. Niettemin hielden de protesten aan.

Verkiezingen

De Bulgaarse premier trad aan in juli 2009. Zijn partij Burgers voor een Europese Ontwikkeling van Bulgarije behaalde toen een ruime zege bij de parlementsverkiezingen. Borisovs ambtstermijn loopt tot eind juni dit jaar.

Of de verkiezingen die in juli gepland staan nu eerder zullen worden gehouden, is niet duidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.