buitenland

Burgers beschoten tijdens jacht op moordende ex-agent

Door Shari Deira - 10 februari 2013

De Amerikaanse politie heeft tijdens de klopjacht op een moordende agent al zeker twee keer op onschuldige burgers geschoten. De advocaat van de burgers spreekt schande van de incidenten.

‘Dit is ongebreidelde wetteloosheid van de politie. Deze agenten hebben training en terughoudendheid nodig,’ zegt de advocaat in The Los Angeles Times.

Baan

De politie is op zoek naar de ontslagen agent Christopher Jordan Dorner. Hij verloor enkele jaren geleden zijn baan bij de politie in Los Angeles. Dorner had een politiechef vals beschuldigd van mishandeling maar er is volgens hemzelf sprake van racisme.

Agenten zijn op zoek naar Dorner omdat hij een manifest op Facebook heeft geplaatst waarin hij meer dan twintig mensen, onder wie voormalige collega’s, bedreigt met de dood.

Beschoten

De twee burgers die tijdens de zoektocht werden neergeschoten reden beide niet in dezelfde soort auto als Dorner. Automobilist David Perdue werd naar eigen zeggen zonder aanleiding geramd door een politieauto en beschoten.

Perdue werd niet geraakt door kogels maar raakte gewond door de aanrijding. Eerder werd al een auto doorzeefd met politiekogels. Daarbij raakten een bejaarde moeder en haar dochter gewond.

Ex-agent Dorner heeft al drie mensen om het leven gebracht. Zaterdag maakte de politie bekend dat zijn ontslag opnieuw wordt onderzocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.