buitenland

Duitse Onderwijsminister wil niet aftreden na plagiaat

Door Kelly van Alphen - 06 februari 2013

De Duitse minister van Onderwijs en Wetenschap, Annette Schavan (CDU) is niet van plan af te treden nu ze haar doctorstitel is kwijtgeraakt. De minister vecht het besluit van de universiteit van Düsseldorf juridisch aan.

Schavan laat dit woensdag weten vanuit het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

De bewindsvrouw raakte in opspraak nadat een anonieme blogger meldde dat ze in het proefschrift waarop ze in 1980 promoveerde, onzorgvuldig met de bronvermelding was omgegaan. Daarnaast zou ze citaten van auteurs hebben ‘verzonnen’. Schavan vroeg de universiteit zelf de beschuldigingen te onderzoeken. Uit het rapport bleek dat de beschuldigingen gegrond waren.

Aftreden

De Duitse oppositiepartijen eisen het aftreden van Schavan. In 2011 moest minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg aftreden nadat de universiteit van Bayreuth hem wegens plagiaat zijn doctorstitel had afgenomen.

Schavan liet toen weten zich te schamen voor haar collega.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.