buitenland

EU-ambtenaren staken opnieuw vanwege salaris

Door Shari Deira - 05 februari 2013

Een deel van de Europese ambtenaren in Brussel legt dinsdag het werk neer. De stakers vrezen dat als landen te veel bezuinigen op de meerjarenbegroting van de Europese Unie (EU), zij hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren.

Dat meldt de Europese nieuwswebsite EUobserver. EU-ambtenaren willen met hun staking duidelijk maken dat er ‘achter de cijfers echte mannen en vrouwen zitten’.

Bezuinigingen

Vanaf donderdag praten regeringsleiders opnieuw over de begroting voor de periode 2014 tot 2020. Onder meer Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië willen dat het budget niet te veel stijgt in tijden van bezuinigingen.

Eurocommissaris Maros Sefcovic (Administratie) zei maandag dat lidstaten de ‘Europese motor’ niet stil moeten leggen. ‘We hebben al 8 miljard euro bespaard in de administratie, we hebben zelf nog een miljard extra voorgesteld en Herman Van Rompuy heeft er nog een half miljard bovenop gelegd.’

Jaarsalaris

Zondag werd bekend dat ongeveer drieduizend EU-ambtenaren een hoger bruto jaarsalaris hebben dan de 144.000 euro van premier Mark Rutte (VVD). Dit aantal ligt nog hoger als naar het nettosalaris wordt gekeken.

De SP dient dinsdag voorstellen in om talrijke vergoedingen voor europarlementariërs te beperken, meldt nu.nl.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.