buitenland

EU-begroting: Nederland levert mogelijk deel korting in

Door Shari Deira - 08 februari 2013

Europese regeringsleiders overleggen vrijdag nog steeds over de meerjarenbegroting 2014-2020 van de Europese Unie (EU). Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad zou zijn aangepaste voorstel klaar hebben.

Nederland zou jaarlijks minder korting krijgen op de EU-afdracht. Nederland had een korting van 1 miljard euro, maar er is nu een voorstel voor 650 miljoen euro.

Inleveren

Premier Mark Rutte (VVD) zei voorafgaand aan de top dat hij de jaarlijkse korting wil behouden. Hij zei daar niets op te willen inleveren.

In het voorstel van Van Rompuy zou verder in de begroting zijn gesnoeid. Het maximale bedrag dat de komende zeven jaar mag worden uitgeven daalt van 973 naar 960 miljard euro.

EU-lidstaten begonnen donderdag met het overleg over de meerjarenbegroting. Het overleg is de hele nacht doorgegaan en er waren talrijke onderonsjes van Europese leiders.

Mening

Regeringsleiders bespreken vrijdag het voorstel van Van Rompuy, nog niets is definitief. Het voorstel had eigenlijk aan het begin van de top klaar moeten zijn, maar de regeringsleiders verschilden nog te veel van mening.

Nederland, Groot-Brittannië en andere lidstaten zijn voor een forse verlaging van de Europese uitgaven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.