buitenland

Europarlement wil dat elektrische auto’s meer lawaai maken

Door Arne Hankel - 04 februari 2013

Het Europees Parlement wil dat elektrische en hybride auto’s meer lawaai moeten maken zodat andere weggebruikers ze kunnen horen aankomen. Een meerderheid van de parlementariërs vindt de huidige stille auto’s gevaarlijk voor bijvoorbeeld voetgangers.

Volgens de Europarlementariërs moeten er regels komen om dergelijke voertuigen hoorbaar te maken. Gedacht wordt aan een geluidsniveau zoals bij een auto met een gewone motor. Ook is het nog niet duidelijk of het een constant of onderbroken geluid moet worden.

Lager geluidsniveau

Saillant omdat op er woensdag ook wordt gestemd over het plan om het geluidsniveau van andere motorvoertuigen drastisch te verlagen. Europarlementariërs willen stillere auto’s omdat geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zij steunen het streven van de Europese Commissie in Brussel om het lawaai van voertuigen met enkele decibels te verlagen.

‘Auto’s stiller maken is de goedkoopste manier om geluidsoverlast aan te pakken. De technologie is er. Veel modellen voldoen al aan de strengste normen,’ benadrukt PvdA-Europarlementariër Judith Merkies.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.